Apple lansează iOS 13.5.1 care elimină vulnerabilitatea creată de jailbreak-ul unc0ver

Lansarea iOS 13.5 care a avut loc acum 2 săptămâni propulsa Apple în rândul versiunilor de software care facilitează procesul de deblocare cu Face ID atunci când utilizatorul folosește mască. Noul jailbreak numit unc0ver dezvoltat de utilizatorii care militează pentru “dreptul la reparație”, a făcut posibilă instalarea de software neaprobat de către Apple, fapt care a dus la lansarea iOS 13.5.1 care acoperă această vulnerabilitate.

Cum funcționează jailbreak-ul unc0ver?

Aceste metode de deblocare de tip jailbreak exploatează vulnerabilitățile sistemului de securitate pentru rularea unui cod care să permită instalarea și din alte surse decât Apple Store. Noul iOS 13.5.1 a fost creat în așa fel încât să elimine instalarea altor jailbreak-uri în viitor.

“Acest iOS update oferă actualizări importante de securitate și este recomandat să fie folosit de către toți utilizatorii”, declară Apple în ultimele comunicate oficiale.

Apple și lupta împotriva “dreptului la reparație”

Propagarea tot mai frecventă a dreptului la reparație în rândul utilizatorilor a dus la înăsprirea “pedepselor”, de la pierderea garanției la încălcarea drepturilor de autor Apple.

Controlul strict asupra serviciilor de reparații precum și practicile monopoliste exercitate constant de către Apple scot în evidență partea financiară în care compania își crește profiturile prin intermediul App Store. De asemenea, instalarea altor modificări software decât cele oferite de Apple ar putea pune în pericol securitatea datelor de pe iPhone, acesta fiind unul dintre argumentele folosite de Apple în disputa cu “dreptul la reparație”.

Lasă un comentariu