Rachetele SpaceX zboară cu software-ul care poate fi găsit pe telefoanele Android

Pachetele software SpaceX folosite de capsulele Dragon, rachetele Falcon și sateliții Starlink sunt foarte apropiate de programele software ce rulează pe computer sau telefon.

Un lucru foarte interesant este că pentru ecranele tactile care controlau capsula Crew Dragon, în timp ce zbura spre Stația Spațială Internațională, s-a folosit fundația browser-ului Google Chrome, cel mai utilizat browser din lume. De asemenea, fiecare rachetă SpaceX folosește o variație a sistemului de operare Linux care stă la baza fiecăruia dintre miliardele de dispozitive Android din lume.

Interfața Chromium

SpaceX utilizează Chromium ca și interfață pentru ecranul tactil care e folosită și ca fundație open source Google pentru browser-ul web Chrome. Asta înseamnă că o aplicație web scrisă în HTML și JavaScript le arată astronauților toate datele necesare legate de echipamentul rachetei care mai apoi sunt interpretate de aceștia.

Interfața bazată pe Chromium se conectează la un software de control scris în C++  care mai apoi rulează pe sistemul de operare Linux. Chiar dacă SpaceX își păstrează propria variantă Linux, versiunea aceasta e foarte apropiată de cea care rulează în interiorul fiecărui telefon Android.

Securitatea programului SpaceX

Software-ul modern implică probleme software la fel de moderne care vizează în principal securitatea. Metodele de securitate folosite de SpaceX reușesc să mențină navele spațiale, sistemele și datele în siguranță.

 “Avem o echipă dedicată care identifică modul în care vehiculele și sateliții noștri ar putea fi piratate, astfel încât să putem elimina sau interzice aceste tipuri de amenințări atunci când construim vehiculele spațiale”, a declarat Jeff Dexter, care conduce software-ul de zbor și programele de securitate cibernetică din cadrul SpaceX.